Hogyan kell optimalizálni a Google szöveges hirdetéseket?

A meggyőző, és jól célzott szöveges hirdetések elengedhetetlenek, ha eredményes PPC kampányokat szeretnénk futtatni. A hirdetési kreatívokon keresztül találkoznak a potenciális ügyfeleid először a vállalkozásoddal, amikor rákeresnek valamire, ami a vállalkozásoddal kapcsolatos. Az, hogy rákattintanak-e a hirdetésre, és így eljutnak-e a weboldaladra, attól függ, hogy mennyire meggyőző az üzenet, ami a hirdetésekben megjelenik. Vajon kellőképpen releváns ez a keresési szándékkal?  Gyakran ezen áll, vagy bukik az egész PPC hirdetési tevékenység eredményessége.

 

Mivel a PPC szöveges hirdetésekkel találkoznak először a látogatók, kulcsfontosságú, hogy jól csináld. A jól megírt Google Ads hirdetések létrehozása néhány nagyon nyilvánvaló előnnyel jár:

 • Javul az átkattintási arány
 • Javulnak minőségi muatók
 • Alacsonyabb konverziónkénti költség érhető el

A legfontosabb, amit a hirdetési szöveg megírásakor szem előtt kell tartanod, hogy a hirdetésed rendkívül releváns legyen a következőkre:

 • A termékedre, szolgáltatásodra
 • A kereső szándékára (ami általában a kulcsszóból és a kontextusból kikövetkeztethető).
 • A kampány céloldarára, ahova a hirdetés mutat

 

A Google szöveges hirdetés úgy épül fel, hogy három címsorból, egy megjelenített URL-ből, két  hosszabb leírásból, és két rövidebb, úgynevezett útvonalból áll. A hirdetés minden eleme korlátozott karakterszámmal rendelkezik. A karakterkorlátok betartása mellett kellőképpen meggyőző hirdetéseket írni valóságos művészet. Mire próbáljunk figyelni a hirdetésszöveg írás közben?

 • Fontos legalább egyszer belefogalmazni a hirdetésbe a releváns kulcsszavainkat.
 • A terméked, szolgáltatásod előnyeit, egyedi tulajdonságait is érdemes beleírni.
 • Egy cselekvésre felhívást is fontos megjeleníteni. Például: Tekintsd meg oldalunkat! Gyere, nézd meg árukészletünket! stb. Ezekkel a mondatokkal hatékonyan növelhetők az átkattintási arányok.

 

A Google Ads-ben több lehetőség is kínálkozik ahhoz, hogy hirdetéseid még meggyőzőbbek legyenek. Például a hirdetésbővítmények segítségével további linkeket adhatsz meg a felhasználóknak, amelyekre kattinthatnak, valamint további információkat jeleníthetünk meg a termékéről. Ezek a kiegészítő információk a következők lehetnek:

 •  Helyszín és elérhetőségi adatok, például fizikai cím és telefonszám.
 • Képek a készletében lévő termékekről vagy egyéb jellemzőkről, például egy szállodai szobáról.
 • A szolgáltatások, és termékek árai

 

 

A rendszeres reklámszöveg optimalizálás (azaz A/B tesztelés) rendkívül fontos!

A legjobban teljesítő PPC hirdetők folyamatosan tesztelik és finomítják a hirdetéseiket, hogy megtalálják a legmeggyőzőbb üzeneteket az egyes kulcsszócsoportokhoz, illetve hogy maximalizálják a kattintásokat és a minőségi pontszámokat, és végül csökkentsék az egy kattintásért fizetett árat, ami végül magasabb megtérülést (ROI-t) jelent.

Nem kell túlgondolni a szövegoptimalizálást, csak arról van szó, hogy érdemes a hirdetésszöveg egyes elemeiből, például a címsorokból, és a leírásokból több változatot futtatnunk egyszerre, és szelektálni őket a teljesítményük alapján.

 

Mit nyerünk a jobb hirdetésszövegekkel?

Ha a hirdetéseid relevánsak a kereső számára, a CTR javul az átkattintási arány (CTR), és a magas CTR a minőségi pontszámok legfontosabb összetevője. A magas minőségi pontszámok hatékonyabbá teszik az egész Google Ads-fiókodat. Miért? Mert a Minőségi pontszám a hirdetéseid rangsorolását javítja, miközben csökkenti a kattintásonkénti költségeidet!

Ha hetente csak néhány percet fordítasz arra, hogy javítsd hirdetéseid relevanciáját és CTR-jét  (tehát folyamatosan szelektálod, teszteled a hirdetéseidet) máris jó úton vagy egy jobban teljesítő PPC fiók felé.